Listening. 11.02.2016

9 нових серіалів, які покращать ваш British English

Автор: Таня Пекарчук

Аби процес опанування мови був цікавим, веселим і сучасним, ми, вчителі, радимо дивитися, слухати і читати англійською цікаві речі. Полюбляєте музику – слухайте і навчайся з піснями, полюбляєте читати – читайте книжки, блоги і журнали в оригіналі, а як любите кіно і серіали, то закликаємо дивитися їх лише в оригіналі! 

Friends, How I Met Your Mother, Big Bang Theory – щось з цього коротенького переліку найпопулярніших сіткомів ви точно бачили. І всі вони – продукт американський. 

Але і британці не пасуть задніх. В усіх британських серіалів є щось спільне. Вони дивні, особливо, якщо ви звикли до американських, і ще більш дивні, якщо до цього ви дивилися все в перекладі. Вони можуть здатися повільними. А більшість серіалів ще і досить короткі: по 3-4 серії в 2-3 сезонах. The IT crowd, The Office, і просто вічний Doctor Who – одні з найвідоміших британських серіалів у наших широтах. А як щодо чогось новенького? 
За даними Internet Movie Database тільки минулого 2015-го року британці випустили щонайменше 70 серіалів і мінісеріалів. Я спробувала переглянути нові серіали з найвищими рейтингами, аби порадити вам чогось цікавого. 

Почну з комедійних сіткомів (ситуативних комедій). 

Detectorists (2015) 
Розпочне підбірку Detectorists, адже саме він отримав премію BAFTA (британський аналог американського Оскару) як найкращий сітком 2015 року. Двійко ексцентричних чоловіків мріють знайти скарб і саме тому ходять-бродять з металошукачами по полях в пошуках золота. Для них це серйозна справа. І саме з цього можна сміятися увесь серіал.
Спочатку здається, що все якось повільно і надто реально (особливо для головних героїв), а потім стає смішно. 
Чому дивитися: дивний британський гумор, нестандартна англійська.
Рівень: від Pre-Intermediate і вище.
Мовний Challenge: акцент, інтонації, сленг, але при цьому не дуже швидкий темп.  

 

Catastrophe (2015)

Серіал починається з one night stand американця у відрядженні і англійки. Англійка вагітніє – це і є катастрофа, про яку розповідає серіал. Життя як воно є для американця в Лондоні і англійки з її незапланованою вагітністю. Родина, друзі, робота і просто культурна різниця, – все в Catastrophe. 
Чому дивитися: британська і американська англійська в одному серіалі.
Рівень: від Pre-Intermediate і вище.
Мовний Challenge: мова часом повільна, а часом дуже швидка 

 

Boomers (2014) 

Починати сітком з похорону – чом би і ні. Особливо, якщо серіал про тих, кому «за 50». У пенсіонерів є життя: вони кепкують одне з одного, закохуються, розлучаються. Головні ролі виконують відомі британські актори, кожного з них ви точно вже десь бачили. 
Чому дивитися: чудова гра відомих акторів, легкий гумор. 
Рівень: від Intermediate і вище.
Мовний Challenge: мова не дуже швидка, але насичена усілякими суто британськими виразами. 

 

Vicious (2013)

Два головні герої – літня пара чоловіків нетрадиційної орієнтації. Вони вже 48 років живуть разом, і попри все продовжують любити і ненавидіти одне одного, приймати гостей, залицятися до молодих хлопців, пліткувати з друзями тощо. 
Дивитися, якщо бажаєте навчитися, як вишуканою англійською ображати і кепкувати з інших, отримати кілька корисних порад про життя, і просто посміятися з двох дідусів .
Головні ролі виконують відомі британські актори Sir Ian Murray McKellen (Гендальф з «Володаря перстнів») та Sir Derek George Jacobi (неодноразово з’являвся в Doctor Who), які є відкритими геями в реальному житті. 
І це ще один сітком, що починається з похорону.
Рівень: від Intermediate і вище.
Мовний Challenge: не дуже швидка мова, але насичена специфічними висловами і посиланнями на книжки / кіно. 

І хоча британці славляться своїм гумором, але в драматичному жанрі вони просто неперевершені: зйомки, акторська гра, напружені сюжети. Тут ви не зустрінете типових американських супер-героїв, але будете вражені реалістичністю подій і декорацій, нетиповими поворотами сюжету. І я просто не можу оминути увагою жоден з нищезазначених серіалів. 

 

The Fall (2013)
Через незрозумілі вбивства в тихий Белфаст з Лондону викликають суперінтендента Стелу Гібсон (роль виконує Gillian Anderson). Працюючи з Поліцією Північної Ірландії Стела починає пошуки злочинця, вивчаючи психологію серійного вбивці. 
Через акцент і незвичні інтонації спочатку важко дивитися серіал, але згодом він просто гіпнотизує. 
Дивитися, якщо бажаєте насолодитися чудовою англійською Північної Ірландії і напруженим сюжетом, побачити в новому світлі зірку «50 Відтінків Сірого» Джемі Дорнана (Jamie Dornan) і додати «поїздка в Північну Ірландію» у свій bucket list.  
Рівень: від Upper-Intermediate і вище.
Мовний Challenge: Північно-Ірландський акцент, інтонації, всі звання і ранги британської поліції (такі незвичні після американських детективів).

 
London Spy (2015)
Випадкова зустріч двох дуже різних юнаків, Дені і Алекса, стає початком бурхливого роману. Одного дня загадковий Алекс зникає, тоді простак Дені починає його пошуки. І чим більше він дізнається про Алекса, тим на більшу небезпеку наражається. 
Захоплюючий сюжет, відомі актори (Ben Whishaw, Edward Holcroft, Charlotte Rampling), дуже атмосферні зйомки. 
Рівень: від upper-intermediate і вище.
Мовний Challenge: лексика і темп мовлення.  
 

 

Luther (2010-2015)
Джон Лютер чудовий детектив, проте його методи спілкування зі злочинцями часто незаконні, власне як і методи пошуку злочинців. До всього цього додається історія однієї навіженої, яка просто таки переслідує Лютера. 
Темпераментний чорношкірий детектив, роль якого виконує Ідріс Ельба, захопив серця не лише британців: актор отримав Золотого Глобуса за свою роль, серіал отримав вісім нагород Еммі, а американці  і росіяни почали знімати свої версії. 
Рівень: від Upper-Intermediate і вище.
Мовний Challenge: лексика і темп мовлення.
 

 
The Interceptor (2015)
Детектива на прізвисько Аш запрошують долучитися до нової організації по боротьбі зі злочинністю. Ашу доводиться «закривати очі» на дрібніші злочини, аби вистежити кримінальну верхівку. 
Напружений сюжет і багато вуличного сленгу від прослуховування злочинців – це те, заради чого можна подивитися серіал. 
Рівень: від Upper-Intermediate і вище.
Мовний Challenge: вуличний сленг, лексика, темп мовлення.

  

Humans (2015) 
Люди і штучний інтелект – одна з найпопулярніших тем сьогодення. Уявіть, що ви можете просто взяти і купити робота-служницю, яка має аж занадто людський вигляд. Як зміняться стосунки в вашій родині? Цей серіал показує різні грані можливих відносин між машинами і людьми в паралельній реальності, змушує задуматись над соціальними і культурними проблемами людства. 
Критики проводять паралелі з «Black Mirror». Дивіться і вирішуйте, чи вірити критикам . 
Рівень: від Intermediate і вище.
Мовний Challenge: темп мовлення і лексика. 

Я спробувала підібрати серіали про сучасне життя. Проте окремої уваги серед британських серіалів заслуговують історичні драми, де змальовують різні історичні епохи. І про це в наступному огляді.

Вам також може сподобатися:
Video
8 нових фільмів та серіалів Netflix, які покращать вашу англійську
Вітаю всіх мовних фанатів та кіноманів! Хочеться подивитися щось нове і покращувати свою англійську одночасно? Ні для кого не секрет, що вивчення іноземної мови тримається на 4 китах: listening, reading, writing, speaking. Тож, для якісного тренування англійської мови на слух (listening) вам спішать…
Video
Англійська в піснях – Персональні невдачі Taylor Swift в синглі Anti-Hero
Вона побила майже всі музичні рекорди, забрала майже всі нагороди, а ще сьогодні вона в нашій відеорубриці «Англійська в піснях». Це ми про Тейлор Свіфт і її популярний сингл Anti-Hero, який вже розібрала для вас викладачка Green Forest Юлія Кравченко у нашому новому відео — https://bit.ly/3TpttUX.…
Vocabulary
10 каналів та ботів у Telegram для вивчення англійської мови
Сьогодні ми використовуємо гаджети будь-де і будь-коли для спілкування, знайомств, роботи та навчання. Однак нещодавно я зрозуміла, що витрачаю багато часу на безцільне та безкорисне використання свого смартфона і замислилася, як я можу це змінити. Задавшись цим питанням, я знайшла Телеграм-канали для…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.