Speaking. 30.09.2015

7 кроків до покращення вимови англійською

Автор: Юля Коваленко

Англійська мова є однією з найпоширеніших мов у світі. Нею спілкуються вдома, на роботі, подорожуючи по різних країнах, сидячи в Інтернеті та ще багато-багато як. Відповідно, для більшості людей англійська мова не є рідною. При її вивченні практично всі стикаються із проблемою того, як правильно вимовити те чи інше слово, як позбутися акценту тощо.

Хочу зауважити, що мати акцент це не так і погано, як може здатися на перший погляд, ми ж з  вами не native speakers! Жителі Сполучених Штатів чи Великої Британії і самі мають специфічні акценти та інколи висміюють один одного через це. Ось, наприклад, які акценти бувають у різних куточках світу:

На мою думку, головне – правильно вимовляти слова. І в цьому вам допоможуть наступні кроки:  


Крок 1 – Вивчіть фонетичний алфавіт. Загалом він називається IPA (International Phonetic Alphabet)  і в спрощеній формі виглядає так: 

Його можна знайти на перших чи останніх сторінках будь-якого словника або книги з англійської мови. Це основи, які допоможуть вимовляти слова англійською мовою правильно.

Знаючи цей алфавіт ви з легкістю можете читати транскрипції слів, де окрім самих звуків вказаний ще й наголос у слові (приклад дивіться нижче).

 

Крок 2 – Віддавайте належну увагу наголосу та інтонації. В іншому випадку ви можете здатися комусь нетактовним, а то й зовсім невихованою людиною. 
Як правильно ставити наголос у слові завжди можна знайти у словнику чи в транскрипції слова. Він зазвичай позначається ˈ. Наприклад, у слові apple наголос на перший склад, що і видно із транскрипції /ˈæp.l̩/. Стосовно інтонації, то одна і та ж фраза сказана із різною інтонацію може мати різне смислове навантаження. Так, зокрема, речення: «You like her, don’t you?» можна зрозуміти двома способами:

  • You like her, don’t you? – це буде запитання (інтонація йде вгору на останніх словах).  
  • You like her, don’t you? – це хоч і запитання, але воно має стверджувальний сенс (інтонація йде вниз на останніх словах).

 

Крок 3 – Не ковтайте закінчення слів. Просто, щоб було зрозуміло, що саме ви сказали. 
Якщо ж ви вчите конкретну англійську (я маю на увазі британську чи американську), то ви також повинні знати про скорочення, які в ній існують, щоб розуміти і бути зрозумілим. Так, наприклад, якщо американець скаже вам “You shoulda done it” , не лякайтеся якомусь незрозумілому слову! Це You should have done it. 

 

Крок 4Не поспішайте говорити. Є люди, які бояться сказати щось неправильно і через те говорять дуже швидко, щоб співрозмовник не встиг помітити помилок у вимові. Не треба такого робити! Подумайте хвильку, а потім спокійно і виважено висловіть свою точку зору. 

 

Крок 5Якомога більше слухайте. Для того, щоб у вас була правильна вимова, вам треба слухати якомога більше прикладів правильної вимови. Тому фільми в оригіналі, аудіокниги, іншомовне радіо, спілкування із native speakers є дуже корисними у цьому плані. Стосовно пісень, то я б не покладала на них багато надій. Так, вони можуть допомогти запам’ятати слова за мотивом, але чи це буде правильно? Багато слів в піснях підганяються під музику і в живому спілкуванні можуть мати зовсім іншу інтонацію чи наголоси.


Крок 6Говоріть та записуйте себе на диктофон. Так-так, це може забрати багато часу, хтось соромиться себе слухати і все таке. Насправді, це дуже легко! Готуєте щось на кухні, збираєтеся на роботу, прибираєте в кімнаті, та будь-що: включили диктофон і описуєте що і як ви робите, потім прослухали і звірили зі словником використання слів та наголосів. 


Крок 7 Спілкуйтеся. Багато з нас гарно знають англійську мову, можуть грамотно будувати речення, писати тести лише на А, знають всі irregular verbs, але при цьому соромляться говорити. Чим більше ви будете говорити з іншими, тим більше покращуватиметься ваша вимова і не тільки! Живе спілкування стимулюватиме різні прояви інтонації, ви краще розумітимете співрозмовника, а  ваша мова стане більш виваженою та впевненою.


Practice makes perfect!

Вам також може сподобатися:
Speaking
Відео: 10 лайфхаків для набуття британського акценту в англійській мові
Якщо ви не шукаєте легких шляхів, тобто обрали для себе аристократичну British English, тоді ловіть нове відео "10 лайфхаків для набуття британського акценту" від викладача Green Forest, яке значно полегшить вам життя  — https://bit.ly/3wIxJab. У ньому Назар Задорожний ділиться…
Video
Відео: 10 підступних питань на співбесіді англійською мовою та відповідей на них
"Де ви бачите себе через 5 років?", "Яким десертом ви хотіли б бути?" — ці та інші tricky questions можуть трапитися на співбесіді з кожним. І щоб ви знали, як відповісти на них in English так, аби отримати бажану роботу, ми у Green Forest підготували для вас нове відео "10…
Grammar
7 сайтів для тих, хто тільки починає вчити англійську мову
Кажуть, що хороший початок – це вже половина справи. Якщо ви новачок, який тільки нещодавно поринув у світ вивчення англійської мови, то ця стаття саме для вас. Аби зробити ваше навчання більш різноманітним, прискорити підвищення рівня та допомогти тим, хто бажає додатково займатись самостійно,…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.