Speaking. 21.04.2016

5 ефективних способів, щоб почати думати англійською

Автор: Вікторія Войтенко

Багато людей, які вивчають англійську, мріють навчитися думати нею. Чи часто, коли Ви хочете щось розказати або відповісти на запитання англійською мовою, починаєте в голові перекладати окремі слова, потім думаєте який прийменник краще підібрати або яку частину мови використати в даному реченні? Потім Ви нервуєтесь та соромитесь, що Ваш співрозмовник довго чекає на відповідь. Думаю, що така ситуація знайома майже кожному студенту, незалежно від його рівня знань. Саме тому, я підібрала декілька корисних (на мій погляд) порад, які допоможуть навчитись думати англійською.

1. Описуйте все, що бачите навкруги англійською. Це реально!

“Гарна порада”, - думаєте Ви. Але ж як це зробити, якщо ми не знаємо всіх англійських слів?  Насправді, нам так багато не потрібно. Якщо Ви тільки почали вивчати англійську та маєте не дуже високий рівень знань – почніть з простого: думайте про слова, які Вас оточують як тільки Ви прокидаєтесь – bed, toothbrush, have breakfast, drink coffee, etc. Або ж коли йдете на роботу – take a bus, buy a ticket, drive a car, cross the road. Якщо ж у Вас середній рівень – спробуйте думати англійськими реченнями. Коли бачите красивого хлопця/дівчину, коли готуєте, коли дивитесь улюблений серіал і т.д. – I’m baking some fish now., This guy/chick is really hot., I adore this actress for her beauty and talent. Коли ж Ви досягли висот і знаєте достатню кількість слів та виразів, але не можете поєднати їх в мовленні – думайте про все, що сталось за день, плануйте наступний день, мрійте про відпочинок в горах чи на березі моря, проте АНГЛІЙСЬКОЮ!

2. Surround yourself with English

Сьогодні це зробити НУ ДУУУУУЖЕ просто! Ви меломан? Прекрасно! Слухайте пісні та намагайтесь зрозуміти контекст. Наша рубрика Sing and Learn вам у цьому допоможе.  Не думайте, що за одне прослуховування Ви зможете все зрозуміти, тому не лінуйтесь і слухайте стільки разів, скільки потрібно! 

Якщо ж Вам до душі серіали/фільми – переглядайте їх з англійськими субтитрами навіть якщо спочатку Вам здається це неймовірно важким! Повірте, з кожною серією Вам буде легше й легше розуміти улюблених героїв!

Не забувайте про читання! Якщо Ви поки не готові читати художню літературу, читайте журнали та газети. У них Ви знайдете статті на різні теми, які обов’язково будуть корисними. Ви зможете запам’ятати більше сучасних англійських слів та словосполучень та побачити «живе» їх використання. Ось приклад ресурсу, де зібрані корисні та цікаві матеріали: www.nytimes.com.

Не соромтесь заводити нових друзів з усього світу у соцмережах. Існує велика кількість сайтів для знайомств з метою вивчення англійської, про які Ви просто могли не чути - mylanguageexchange.comwww.myenglishteacher.euSpeakyHowDoYou.Do, etc.

Можливо Ви давно мріяли створити блог про моду, спорт, політику, особисте життя, подорожі або щось інше? Чому ж не вести його англійською мовою? Звичайно, це буде важче, ніж рідною, але ж Ви робитимете дві справи одночасно – займатись тим, що подобається та вивчати вокабуляр для теми, яка цікава саме Вам! Тим більше, Ви зможете привернути увагу фолловерів з усього світу, а не тільки з нашої країни!

Також не слід забувати про улюблений Green Forest та відвідувати якомога більше неймовірно цікавих та безкоштовних тренінгів.

3. Забудьте про переклад слів!

Як би важко вам не було, не перекладайте! Якщо Вам зустрічається незрозуміле слово в серіалі, статті, книзі, пісні або ж деінде – не гугліть його, а використайте тлумачний словничок. Наприклад, www.ldoceonline.com, www.oxfordlearnersdictionaries.com, www.macmillandictionary.com, dictionary.cambridge.org, www.collinsdictionary.com

Також, на заняттях не перекладайте своїм одногрупникам слова, а намагайтесь пояснити англійською мовою. Це буде корисно для Вас обох, і тим самим Ви порадуєте викладача!)

4. Вивчайте сталі вирази для конкретних ситуацій

Чи Ви коли-небудь задумувались про дослівний переклад виразу ”You’re welcome”? Дослівний переклад – «Ти ласкаво просимо». Він звучить дивно та безглуздо, чи не так? То ж чи не краще вивчати англійські вирази, а не просто слова. Адже англійська та українська мови різні між собою і ми не можемо перекладати слово за словом. Саме для цього і потрібні сталі вирази, прийменники, які використовуються тільки в тих чи інших випадках і так далі. То ж з чого почати? Я пропоную обирати вирази з різних ситуацій, які Вам можуть знадобитися у повсякденному житті. Наприклад, Ви знаєте як описати свій характер? Не вживаючи слів nice, kind and funny? Знайдіть декілька цікавих діалогів або речень, та вивчіть їх:

- Robert: How would you describe yourself? 

Paula: Everyone tells me I take after my mum as I’m quite laid-back … I think I’m good company but you should ask my friends if they agree …

- Steve: In which ways are you similar to your friends?

- Manuel: I seem to be attracted to introverts … not people who are painfully shy but most of my friends are a little reserved … and I think that’s what I’m like …

- Sara: Are you similar or different to your brother(s)/sister(s)?

- Mira: I think my brother and I are very similar … I’d say we’re fun-loving and tend to be a bit extroverted … my brother is certainly the life and soul of the party … I’m not sure that applies to me …

5. Не бійтесь робити помилки!

Дозвольте собі таку розкіш =). Говоріть з собою або думайте англійською і не зважайте на закінчення –s або на вживання Present Perfect. Уявіть, що Ви не студент, який вивчає мову, а людина, яка говорить англійською. Вас же ніхто не чує та не розкритикує. Дозвольте Вашому мозку відчути себе вільним та розслабленим. Ви навіть не встигнете зрозуміти, коли саме Ваш мозок автоматично навчиться «переключати» мову якою Ви спілкуєтесь і допоможе Вам відчувати впевненість у тому, що Ви говорите.

Якщо Ви будете слідувати хоча б одній пораді кожного дня, Ви вже за тиждень відчуєте результат. Це допоможе Вам почати думати англійською, відчувати себе впевненим під час спілкування з іншими та поповнювати свій словниковий запас без зазубрювання!

Вам також може сподобатися:
Speaking
Відео: 10 лайфхаків для набуття британського акценту в англійській мові
Якщо ви не шукаєте легких шляхів, тобто обрали для себе аристократичну British English, тоді ловіть нове відео "10 лайфхаків для набуття британського акценту" від викладача Green Forest, яке значно полегшить вам життя  — https://bit.ly/3wIxJab. У ньому Назар Задорожний ділиться…
Video
Відео: 10 підступних питань на співбесіді англійською мовою та відповідей на них
"Де ви бачите себе через 5 років?", "Яким десертом ви хотіли б бути?" — ці та інші tricky questions можуть трапитися на співбесіді з кожним. І щоб ви знали, як відповісти на них in English так, аби отримати бажану роботу, ми у Green Forest підготували для вас нове відео "10…
Grammar
7 сайтів для тих, хто тільки починає вчити англійську мову
Кажуть, що хороший початок – це вже половина справи. Якщо ви новачок, який тільки нещодавно поринув у світ вивчення англійської мови, то ця стаття саме для вас. Аби зробити ваше навчання більш різноманітним, прискорити підвищення рівня та допомогти тим, хто бажає додатково займатись самостійно,…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.