Vocabulary, Speaking. 23.03.2016

10 способів заговорити з іноземцем і не облажатися

Автор: Наталія Сусла

Якось на тижні моя сусідка гуляла по одному з місцевих торгових центрів і до неї підійшов англомовний турист. Хлопця аж ніяк не цікавило знайомство чи котра година, бідолаха просто не міг знайти вихід, про що він в неї і запитав. Незважаючи на те, що дівчина непогано володіє англійською на розмовному рівні, все що вона змогла йому відповісти було елементарне: «I don`t know», хоч насправді вона чудово знала, де вихід. Турист подякував і пішов далі, а до дівчини через декілька хвилин дійшло, що потрібно було відповісти.


Думаю кожному з нас хоч раз у житті доводилося говорити з іноземцем, байдуже в рідному місті чи закордоном. Та попри наявність смартфонів, GPRS і доступу до Інтернету майже в кожного, у нас все ще запитують дорогу і місце розташування певних закладів та визначних місць.

Я пропоную вам 10 способів заговорити з іноземцем і не облажатися.   

1. Не лякайтеся. 
Не бійтеся говорити англійською, не комплексуйте через свій рівень мови. Мовний бар’єр ніколи не зникне, якщо ви не будете говорити і практикувати мову. Не потрібно боятися виглядати неосвіченим чи по-дурному, просто почніть говорити і далі розмова зав’яжеться сама собою. 

2. Залишайтеся впевненими і привітними.

Деколи, не так важливо, що ви скажете, як те, як ви це скажете. Не показуйте, що ви боїтеся сказати чи вимовити щось невірно, будьте привітними і відкритими, усміхайтеся і вам усміхнуться у відповідь.

3. Використовуйте міміку і жести.
Вчені довели, що 65-70% інформації ми сприймаємо невербально (тобто мімікою, жестикуляцією, також інтонацією і т.д.) Правильна жестикуляція і міміка допоможе співрозмовнику краще зрозуміти, що ви маєте на увазі.  


4. Не бійтеся повторювати сказане. 
Люди часто ніяковіють і втрачають впевненість, якщо бачать, що англомовна людина їх не розуміє. В такому випадку може з’явитися думка, що ви не правильно щось говорите і страх посилиться. Та не варто боятися, можливо, людина просто не почула вас. Навіть якщо ви і сказали щось неправильно, повторіть це ще раз і, швидше за все, ваш співрозмовник зрозуміє, що ви хочете сказати.

5. “Fake it till you make it” – біхевіористи  стверджували, що для опанування деяких навичок мало теорії і практики, потрібно ще імітувати поведінку людини, яка нею володіє (так, наприклад, діти в період раннього дитинства імітують поведінку дорослих). “Fake it till you make it” - даний вираз говорить про те, що вам варто імітувати акцент та вимову носія мови, з яким говорите, зокрема, для покращення власної вимови.

6. Попрактикуйтеся розмовляти з іноземцями заздалегідь.
Як би старанно ви не намагалися опанувати мову, ніякі підручники чи курси не замінять вам практики з носієм мови. На наше щастя, сучасні інформаційні технології дають нам таку можливість і ми можемо спілкуватися з людиною з будь-якої точки світу не виходячи з дому. Де і як знайти співрозмовника читайте тут.     

7. Спробуйте думати англійською.
Наше мовлення є відображенням потоку нашого мислення. Хочете говорити англійською – навчіться нею думати. Для цього намагайтеся не використовувати словники з перекладом, подумки складайте речення з словами, які вивчили для опису всього, що бачите навкруги та не зациклюйтеся на граматиці (правильно говорити звісно важливо, проте, щоб навчитися думати англійською, не обов’язково використовувати складні граматичні конструкції.)


8. Використовуйте синоніми. Якщо ви забули якесь слово не впадайте у розпач, спробуйте якнайшвидше замінити його іншим словом (синонімом) або пояснити, що ви маєте на увазі.


9. Підготуйтеся наперед. Пропоную невеликий словник виразів, на випадок якщо ви опинилися в іншомовному середовищі і вам потрібно попросити про допомогу чи запитати дорогу. 

  • Could you help me? – Чи не могли б ви мені допомогти?
  • I need some help, please – Мені потрібна допомога.
  • Excuse me, could you tell me how to get to …? – Перепрошую, чи б не могли ви мені сказати як дістатися до …?
  • Excuse me, do you know where the … is? – Перепрошую, ви знаєте де знаходиться ….?
  • I'm looking for … – Я шукаю…
  • Are we on the right road for …? – Ми на вірному шляху до…? 
  • Is this the right way for …? – Це правильна дорога до…?
  • Can you show me on the map? – Можете показати мені на карті?
  • How far is it to … from here? – Як далеко звідси знаходиться …?
  • Where is ……..? – Де?
  • Can you give me directions to the nearest ………..? – Можете вказати мені шлях до найближчого ….?
  • Is there a ………… near here? – Чи є тут …….. десь поряд?
  • What’s the quickest/best/easiest way to get to …………. from here? – Який найшвидший/найкращий/найлегший шлях щоб звідси дістатися до ……?

 

Фрази на випадок якщо вас запитують про місце розташування і напрям. 

  • It's this/that way – Це сюди/туди.
  • Go right/left/down/through – Підіть на право/ліво/повз. 
  • You're going the wrong way/ you're going in the wrong direction – Ви йдете по невірному шляху/ не в вірному напрямі.
  • Take this road – Підіть цією дорогою.
  • Go along the street until you reach……. – Підіть вздовж вулиці поки ви не дійдете до…
  • Take the first on the left/ take the second on the right/ turn right at the crossroads – Перший поворот на ліво/другий поворот на право/повернути праворуч на перехресті.
  • Continue straight ahead for about a mile – Продовжуйте рухатись прямо близько милі.
  • You'll pass a ………………. on your left/right – Ви пройдете попри …… зліва/справа. 
  • It'll be on your left/ on your right/ straight ahead of you – Це буде зліва/ справа/прямо перед вами.
  • It's not far/ quite close/ quite a long way/ a long way on foot/ a long way to walk – Це недалеко/досить близько/досить далеко/довго йти.

 

10. Працюйте над собою і постійно вдосконалюйте свою мову.
Дивіться серіали англійською (наприклад у нашій онлайн-відеотеці MovieVille) та слухайте музику, це допоможе вам краще і швидше опанувати розмовну мову =)
 
А щоб швидко вивчити 100 найважливіших та найактуальніших фраз для спілкування з іноземцями, в подорожі чи на вечірці - проходьте короткий онлайн курс від Booyya - Англійська на вчора - https://bit.ly/319sCgh
Вам також може сподобатися:
Video
One TV show for your English - серіал The Gentlemen
Netflix продовжує нас радувати новими серіалами й на цей раз пропонує зануритися у світ гангстерів. У цьому місяці вийшов серіал “The Gentlemen” від кінорежисера Ґая Річі – спін-офф однойменного фільму. Це 8 серій по 1 годині, протягом яких ви знайомитеся з Едді, молодим аристократом,…
Video
8 нових фільмів та серіалів Netflix, які покращать вашу англійську
Вітаю всіх мовних фанатів та кіноманів! Хочеться подивитися щось нове і покращувати свою англійську одночасно? Ні для кого не секрет, що вивчення іноземної мови тримається на 4 китах: listening, reading, writing, speaking. Тож, для якісного тренування англійської мови на слух (listening) вам спішать…
Video
Англійська в піснях – Персональні невдачі Taylor Swift в синглі Anti-Hero
Вона побила майже всі музичні рекорди, забрала майже всі нагороди, а ще сьогодні вона в нашій відеорубриці «Англійська в піснях». Це ми про Тейлор Свіфт і її популярний сингл Anti-Hero, який вже розібрала для вас викладачка Green Forest Юлія Кравченко у нашому новому відео — https://bit.ly/3TpttUX.…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.