About English Language, Fun. 04.04.2013

GTD або помідори: техніки тайм-менеджменту

Автор: Таня Пекарчук
IELTS, TOEFL – це абревіатури відомі студентам Грін Форесту завдяки статтям, блогам, спецкурсам та програмам з підготовки до відповідних іспитів.

Сьогодні маю нагоду познайомити вас із ще однією абревіатурою, яка все ширше використовується англомовними людьми. Вона може й не має прямого відношення до вивчення англійської мови, але стане у нагоді людям, які прагнуть встигнути зробити ВСЕ!

GTD (Getting things done) (en.wikipedia.org) можна перекласти, як «доведення справ до кінця»  – це технологія тайм-менеджменту, розроблена Девідом Алленом (David Allen).
Суть проста: переносьте заплановані дії з голови на папір (або інші надійніші носії інформації). Бо голова може луснути від усіх ваших планів, а от папір стерпить усе. Із цим наче все просто і зрозуміло й малій дитині. Нас усіх ще в школі вчили записувати домашнє завдання у щоденники.

Тут і Грін Форест не пасе задніх: ваші викладачі записують вашу «домашку» онлайн в вашому особистому кабінеті My Green Forest , аби ви не тримали її в голові, але ж і не забули зробити =)

Уявімо, перенесли ви все із голови на папір дрібним почерком, щоб на сторінку влізло, – а в голові все одно каша і безліч запитань: З чого почати?  І як же ж його робити? Чи встигну я все зробити за один день / тиждень/ місяць/ рік?

Скажімо, вам потрібно написати статтю (чи курсову роботу). От ви, певне, в своєму списку справ так і занотували «написати статтю»? Але ж хвилинку! Якщо тема статті вимагає від вас певного дослідження і копіпейсту перефразування матеріалу? Це ж також забирає час! А потім ще ж перечитати треба. І от написання статті забирає вже не годинку, а три. А  виконання геть усього, що ви запланували на сьогодні, потребує вже не 8 годин, а 9. Ще раз кинувши оком на to-do list, ми вирішуємо, що «прокоментувати фотки колег в фейсбуці» втрачає пріоритет: треба викреслювати або переносити на завтра (що??? Затра ж будуть ще нові фотки!!), робити дома чи залишитися в офісі на ще одну годину (Боже збав!).

Мені стало цікаво, що ж тут такого know-how, коли нас ще в школі тому вчили?
Увага-увага! GTD рекомендує для початку розбивати задачі на менші doable блоки. До прикладу зі статтею, це може бути щось на зразок

  1. написати план
  2. зробити дослідження по темі
  3. написати статтю
  4. вичитати статтю

«Навіщо?» – запитаєте ви, - «Це ж на три рядки більше  ніж в моєму списку!».
Так, але таке розкладання по поличках дозволить вам зрозуміти, скільки вам реально потрібно часу, а також звільнити в мозку «оперативну пам'ять» для виконання завдань, а не для їх запам'ятовування.

Порушуючи свій to-do list відвідуванням фейсбуку =))), натрапила на пост моєї подруги-американки, яка на разі працює над докторською роботою. В пості вона дуже вихваляла mytomatoes.com. От і мені стало цікаво, що ж воно таке.

Мої пошуки завели мене до ще одного методу тайм-менеджиенту: pomodoro technique. Метод був розроблений одним італійцем Francesco Cirillo задовго до Девіда Аллена, і полягає він в тому, що всю свою роботу слід розбивати на «помідори» по 25 хвилин. Чому помідори? Все дуже просто і кумедно: стандартні кухонні таймери в Італії, мають вигляд помідора, і відміряти можна ним не більше 25 хвилин. Після кожного помідора в 25 хвилин слід робити перерву в 5 хвилин. Після порції з чотирьох помідорів можна зробити вже довшу паузу на 15-30 хвилин. 

Важливо! Протягом одного помідора ви маєте концентрувати всю свою увагу на роботі. Якщо у вас виникає якийсь distruction or interuprion, то помідор треба розчавити(!!!), відмітити на папірці, що ви його змарнували та почати новий помідор.

Під час пауз між помідорами забороняється займатися чимось, що вимагає  інтелектуального навантаження. Можна випити чаю, пожартувати з колегами (але не говорити з ними про роботу!), зробити вправи для очей тощо.

Ефективність такої техніки полягає в доведеному факті, що часті паузи покращують роботу мозку. Заради покращення своєї англійської та вивчення техніки, можете почитати безкоштовну і коротеньку книжечку на офіційному сайті.

І ви запитаєте: навіщо вам ті помідори???
З помідорами ви помічаєте скільки часу ви використовуєте з користю, а скільки – марнуєте. Ви також помічаєте прогрес: тиждень тому на прочитання сторінки тексту англійською ви витрачали один помідор, а сьогодні за один помідор ви й дві сторінки подужаєте! Ви ж просто молодець!
 
Щоб не марнувати папір, чи суто за звичкою, програмісти відразу ж почали розробляти різні програми, мобільні додатки, аби to-do lists та помідори були завжди під рукою.

Так, помідори можна чавити зовсім безкоштовно у вікні улюбленого браузера (http://mytomatoes.com/), на комп’ютері (http://www.pomodoroapp.com/), а також на мобільному телефоні (а тут вже додатків сила-силенна, вибирайте на свій смак, залежно від системи!).

Отож, гайда чавити помідори разом!

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.